İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Altın Değeri Nasıl Hesaplanır?

Doğada serbest olarak bulunan, parlak sarı renkte maden olan altın değeri nasıl hesaplanır? Çok eski çağlardan beri çeşitli amaçlarla kullanılan altın, günümüzde pahalı olması nedeni ile ziynet eşyası olarak kullanılmaktadır.

Çok iyi bir iletken olması sebebiyle bazı elektrik devrelerinin imalatında da kullanılmaktadır. Asitlerden etkilenmeyen altın, bu özelliğinden dolayı asırlardır kıymetli bir maden olarak farklı sektörlerde kullanılmaktadır.

Altının Doğadaki Saflık Değeri Nedir?

Altın doğada %99.99 değerinde saflıkta bulunmaktadır. Altınla en fazla etkileşim yapılan madenler, bakır, nikel, gümüş ve çinko olmakta, bu etkileşim sırasında dayanıklı bir alaşım ortaya çıkmaktadır.

Ayrıca altınla oluşturulan alaşımlarda, kullanılan elementlerin miktarına göre renk değişimleri olmaktadır. Altın saf gümüşle karıştırıldığında yeşil, bakır ile karıştırıldığında kırmızı, nikel ve platin ile karıştırıldığında beyaz, çinko ile karıştırıldığında ise sarı altın elde edilmektedir.

Altın Ayarı Nasıl Hesaplanır?

Kimyada altının saflık değeri yüzde kavramı ile ifade edilirken, mücevhercilikte ise ayar ya da karat birimleri kullanılmaktadır. Kısaca K ile ifade edilmektedir. Altından imal edilmiş bir ürünün ayarının hesaplanabilmesi için milyem değerinin bilinmesi gerekmektedir.

İlginizi Çekebilir  Faturalı Hat Kredi Kazançları

Altın saflığının 1000 üzerinden değerlendirilmesine milyem olarak açıklanmaktadır. Milyem değeri altından yapılmış bir ürünün içindeki altın miktarının toplam kütleye bölünerek 1000 ile çarpılması sonucu bulunmaktadır.

  • 24 ayar altın, %99.99 saf ve 999,9 milyemdir.
  • 22 ayar altın, %91.60 saf ve 916 milyemdir.
  • 18 ayar altın, %75.00 saf ve 750 milyemdir.
  • 14 ayar altın, %58.50 saf ve 585 milyemdir.

Altın piyasasında en çok kullanılan ayar ve milyem değerleri bu şekilde sıralanmaktadır.

Altın Fiyatları Nasıl Belirlenir?

Altın değerli bir madendir ve bu sebeple dünyada emtia olarak işlem görmesi de doğaldır. Altına endüstride ihtiyaç duyulması, düğün mevsiminin başlaması ile fiyatlarda artış görülmektedir. 22 ayar bir bilezik ile 14 ayar bilezik arasında fiyat farkı olmaktadır. Yani altının saflık derecesi düştükçe fiyatı da düşmektedir. Ancak düşük saflıkta kullanılan ürünlerde problem yaratmamaktadır.

Sonuç olarak, altın fiyatları çeşitli madenlerden etkilenmektedir. Ancak altının değerini belirleyen önemli faktör saflık derecesidir.