Türkiye Cumhuriyetinde insanların çoğunun illaki bir yerlere borcu vardır. Uçan kuşun dahi borçlu olduğu ülkemizde kredi kartı borcu sahibi olmak günlük hayatın vazgeçilemez bir parçası haline gelmiştir. Durum böyle olduğu içinde kredi kartı borcundan ötürü insanların zihinlerini sürekli bir şekilde meşgul eden ve kara kara düşünmelerini sağlayan sorular ortaya çıkmaktadır. Kimisi borcunu nasıl öğreneceğini merak eder, kimisi nasıl ödeyeceğini, kimisi ise ödemez ise neyle karşılaşacağını merak eder. Bu yazı kredi kartıyla alakalı bu tip bütün soruların cevaplarını barındırmaktadır.
Kredi Kartı Borç Sorgulama
Kredi kartı borcu sorgulama çeşitlere sahip bazı yöntemler ile yapılabilir. Harcamaların ardından bankaların gözünde finansal bir veri bıraktığından ötürü kredi kartı borçlarınızı takip etmeniz, sorgulamanız ve zamanında ödemeniz son derece önemlidir. İnternetten her türlü bilgiye hızlıca ulaşılabildiği gibi artık kredi kartı borç durumlarına ilişkin bilgilere de ulaşma imkanımız bulunuyor. Kredi kartı borcu nasıl sorgulanır? Geleneksel bir biçimde ATM’den ya da şubeye girerek kredi kartı borcunuzu öğrenebilirsiniz.
Hatta borç durumunuzu bir kağıda basıp evinize götürebilirsiniz. İnternet şubeleri aracılığıyla da kredi kartı borcunuzu öğrenebilirsiniz. Sadece kart numarası, şifresi ve bankada kayıtlı olan cep telefonu numarasına sms olarak gelen kod ile rahatlıkla borç durumunuzu öğrenebilirsiniz. Ayrıca telefon bankacılığı ile de kredi kartı borç durumunuzu öğrenebilirsiniz. Bankanın müşteri hizmetleri numarasını çevirip seçeneklerden borç sorgulama adımına gitmeniz otomatik olarak hiç beklemeden ne kadar borcunuzu öğrenmenize yeterli.
Öteki taraftan mobil uygulamalar aracılığıyla da borcunuzu öğrenebilirsiniz. Bankanın mobil uygulamasını indirmeniz ve giriş yapmanız yeterlidir. Aynı zamanda bazı bankalar sms yoluyla borç durumunu bildirme hizmetine sahipler. Bankanızdan konuyla alakalı gerekli bilgiyi alabilirsiniz.
Kredi Kartı Borç Hesaplama
Kredi kartı borcu olan kişilerin kara kara düşündüğü konulardan bir tanesi de kredi kartı borcuyla alakalı hesaplamalardır. Asgari ödeme tutarının oranı aslında bellidir. Yeni alınan kredi kartlarında bu oran %40, ilk yoldan sonra ise %30’dur. Asgari ödeme tutarı banka tarafından tanınan süre içerisinde ödenmez ise gecikme bildirimi kredi kayıt bürosuna düşer ve kredi notunuz bu durumdan olumsuz etkilenir.
Eğer asgari ödeme tutarınızı 2 defa üst üste ödemez iseniz kredi kartınız banka tarafından kullanıma kapatılır. Asgari ödeme tutarınızı eğer üç defa üst üste ödemez iseniz banka nakit kullanımınızı kapatır. Banka asgari ödeme tutarı ödendiğinde toplam borç üzerinde akdi faiz denilen bir faizde uygulamaktadır. Yani eğer kredi kartı borcunuzun tamamını değil de asgari ödeme tutarını öderseniz asgari ödeme tutarı dışında kalan kısma banka tarafından faiz uygulanmaktadır. Akdi faiz oranları bizzat Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası tarafından belirlenir ve her üç ayda bir açıklanmaktadır. 2019’un üçüncü çeyreği için uygulanabilecek en fazla akdi faiz oranı %2 olarak duyurulmuştur. Kredi kartı borcunuzun tamamını kapatmanız, kapatamıyorsanız ise asgari ödeme tutarını düzenli olarak zamanında ödemeniz sizin açınızdan en hayırlı olan şeydir.
Kredi Kartı Borcu Taksitlendirme Nasıl Yapılır?
İnsanlar kredi kartı borçlarını tek seferde ödeyemedikleri için doğal olarak borçlarını taksitlendirme yoluna gitmek istiyorlar. Kredi kartı borcu taksitlendirme işlemi borcun bulunduğu banka üzerinden bankanın belirlemiş olduğu kriter ve şartlara göre yapılabiliyor. Bundan dolayı her bankanın uygulamalarından farklılıklar gözlemlenebiliyor. Ancak yine de bankaların kredi kartı borcu taksitlendirmesinde aldığı ölçütlerden birisinin kişinin gelir durumu olduğu söylenebilir.
Kredi kartı borcu konuyla alakalı mevzuat kapsamında en fazla 12 ay yapılandırılabiliyor. Ancak bankaya olan kredi borcu varsa ve bununla birleştirilir ise 60 aya kadar vade yapılabiliyor. Borcun 60 aya kadar vadelendirilmesi için kredi kartı borcuyla birlikte kredi ve nakit borçlarının birleştirilmesi gerekiyor. Yapılandırmaların kredi notunuzu olumsuz etkileyeceği unutulmamalı.
Kredi Kartı Borcu Ödenmezse Ne Olur?
Kredi kartı borcu ödenmezse kişinin başına ne geleceği de merak edilen konulardan bir tanesi. Kredi kartı borcu ödenmez ise banka yapılandırma için bir görüşme yapılmamış ise ve 90 günlük idari takip süresince borcunu ödenmemiş ise yasal takip süreci başlamaktadır. Eğer yasal takip sürecinde de borçlu borcunu ödemez ve yapılandırılma için banka ile diyalog kurulmaz ise icra takip süreci başlatılmaktadır. İcra takibi süreci başladığında borçluya icra dairesinden bir ödeme emri gönderilmektedir.
Bu ödeme emri gönderildiği günden sonraki 10 gün içerisinde borçlunun kredi kartı borcunu bankaya ödemesi veya yapılandırma sürecinin başlatılması şart koşulmaktadır. Eğer borç ödenmezse ve yapılandırma için bir anlaşmaya varılamaz ise haciz işlemleri başlatılır. Haciz işlemi başlatıldıktan sonra borçlunun en fazla 3 gün içerisinde mal beyanında bulunması şart koşulur. Borçlu mal beyanında bulunduktan sonra mal varlığının borcu kadar olan kısmına veya maaşına el konulur.
Ancak maaşının tamamına değil, yasal olarak sadece 4’te 1’ine el konulabilir. İşsizlik maaşı maaş olarak sayılamaz ve herhangi bir el koyma ya da bloklama uygulanamaz. Eğer borçlunun el konulacak bir maaşı ya da mal varlığı bulunmuyor ise bu durumda yapılabilecek bir şey yoktur. Aynı zamanda kredi kartı borçlarının borçlu tarafından vaktinde yatırılmaması halinde bankanın çeşitli hukuki işlemleri başlatma hakkı bulunuyor ve borçların zamanında ödenmemesi kredi notunu olumsuz etkiliyor.
Kredi Kartı Borcu Ödenmezse Hapse Girilir mi?
Kredi kartı borcu olan kişilerin merak ettiği bir başka soru ise kredi kartı borcunun ödenmemesi halinde hapse girilip girilmeyeceği. Şayet borçlunun el konulabilecek ve borcu kapatmak için kullanılabilecek bir mal varlığı ya da maaşı bulunmuyor ise hapse girme ihtimali bulunuyor. Ancak yasalar gereği hiç kimse bir sözleşmeye uymadığı için özgürlüğünden alı konulamayacağı da biliniyor. Yani kredi kartı borcunu ödemeyen, ödeyemeyen bir kimse sırf bu sebepten ötürü hapis cezası almaz.
Borçlardan kaynaklı bir sebepten ötürü hapis cezası almanın sebebi icra takibi kesinleşmiş ise bu süre boyunca mal beyanında bulunmamak ya da ödeme şartlarının ihlali olarak örnek gösterilebilir. Aynı zamanda borç ve icra takibi süresi boyunca borçlu borçlarını ödeme taahhüdünde bulunmuş ise ancak bu taahhüde uygun davranmaz ise yine hapis cezası alabilmektedir.
Kredi Kartı Borcu Nasıl Kapatılır?
Kredi kartı borcunu kapatmak isteyen kişiler hemen bu borcu nasıl kapatacağı üzerine kara kara düşünmeye başlıyor. Kredi kartı borcunu kapatmak için pek çok yol var. Eğer kişi kredi kartı borcunu sadece şu anlık kapatmıyor ise banka ile diyaloğa girip borcunu yapılandırmayı tercih edebilir. Her ne kadar bu yol kredi notunu olumsuz etkilese de kişinin tercih edebileceği seçeneklerden bir tanesidir. Ayrıca kişi başka bir bankada tüketici kredisi çekebilir. Gerçek şu ki tüketici kredisi faizleri gecikme faizlerinden daha düşük olduğu için bu yol şayet kredi skorunuz iyi ise mantıklı bir yoldur ve bu yol sayesinde kredi notunuzu olumsuz etkileyecek bir durum oluşmaz.
Öteki taraftan bazı bankalar başka bankalarda bulunan borcu kapatıp kendi bünyesinde daha düşük faizli ve cebe uygun bir şekilde yapılandırabiliyor. Bu yola borç transferi adı veriliyor. Bütün bu yolların nasıl uygulanacağı size ve bankanıza göre değişiklik gösteriyor. Ancak her zaman cebinize ve zamanınıza uygun bir yol tercih etmeniz tavsiye edilmekte.
Facebook sayfamızı buradan takip edebilirsiniz.