Merak edildiği üzere revalüasyon nedir? Konusu oldukça geniş bir konu olmakla birlikte bazı özelliklere de sahiptir. Sabit kur uygulaması gerçekleştiren ülkelerin kendi para birimlerinin değer kazanması açısından uyguladığı yönteme revalüasyon adı veriliyor. Değer yükseltme anlamına gelen revalüasyon farklı ülkelerin para birimlerini dünya piyasasında yükselttiği bir tür finans stratejisidir. Revalüasyon tekniği ticaret dengesi ile doğrudan ilişkilidir ve sabit kur üzerinden gerçekleştirilir. Dış ticaret dengesinin pozitif yönde fazla sunması neticesinde gerçekleştiriliyor. Bu özelliği sayesinde özellikle Japonya ülkesinin sıkça başvurduğu bir uygulamadır.
Revalüasyon Hakkında Bilinmesi Gerekenler
Kısmen devalüasyon uygulamasının tersi olarak görülen revalüasyon uygulaması paranın yeniden dengelenmesi ve değer alması işlemidir. Ödemeler dengesinde istikrar sağlanması talep edilirken revalüasyon uygulamasına sıkça başvurulabiliyor. Bu uygulamanın herhangi bir ülkede gerçekleştirilebilmesi açısından öncelikle ilgili ülkede sabit kur rejiminin uygulanır olması gerekiyor.
İlave olarak ilgili ülkede ihracatın yüksek ve ithalatın ise yüksek düzeyde olması da şartlar arasında bulunuyor. Bu gibi durumlar karşısında hükümet tarafından değer yükseltme kararı alınması ile birlikte altın, döviz kurunda düşüş meydana gelir. Ülke parası değer almaya başlarken yerli ürünlerin fiyat tarifesi de bu duruma bağlı olarak yükselme gösterir.
Revalüasyonun Özellikleri
Birçok özellikleri bulunan revalüasyonun temel özelliği ödemeler dengesi fazla bulunan ülkelerde uygulanıyor olmasıdır. Bu sistem sayesinde ülke iç ve dış ekonomik dengesi sağlıklı bir biçimde dengelenir. Ödemeler dengesinin yüksek sunmasına bağlı olarak ülkede enflasyonun meydana gelmesine yol açabilir. Yabancı ürünlerin ucuzlatılması, yerli ürünlerin yüksek fiyattan satışa sunulması da revalüasyon sisteminin diğer bir özelliğidir. Bu sayede ihracatın azaltılarak ithalatın yükseltilmesi hedeflenir.
Revalüasyonun Zararları
Revalüasyonun zararlarından en temeli ise ülke para biriminin değer kazanması ile birlikte ülke içerisindeki ticari rekabetin negatif yönde etkilenmesidir. Revalüasyon uygulamasına bağlı ülkede ihracatın azalması ve ithalatın yükselmesi sonucunda yerli girişimciler daha düşük oranda yatırımlar yapabiliyor. Ayrıca para biriminin net bir fiyat tarifesine sahip olamaması da söz konusu olabiliyor. Bu durumun temel sebebi ise doğrudan devlet tarafından müdahale edilerek para değerinin yükseltilmesidir.
Revalüasyon sistemine sahip olan ülkeler dış piyasalarda yüksek düzeyde rekabetçi ve ayrıca güçlü bir ekonomi yapısına sahiptir.
Facebook sayfamızı buradan takip edebilirsiniz.