TC Kimlik No ile Kredi Notu Sorgulama imkanı artık ücretsiz olarak yapılabiliyor.
Kredi Notu Nedir?
En net tanımı ile banka sicilinin bir puanlama sistemine dökülerek ifade edilmesidir. Son beş yıl içinde yapılan kredi başvuruları, yapılan ya da yapılmayan ödemeler, kullanılan krediler gibi tüm verileri ifade eden bir puanlama sistemidir. Diğer bir deyişle; kişinin tüm finansal geçmişidir.
Kredi notu, Kredi Kayıt Bürosu (KKB ) tarafından hesaplanmaktadır. Bu notu belirleyebilen tek yetkili kurum KKB tarafından kurulan Findeks’tir. Bankalar, Findeks üzerinden kişiler ile ilgili bilgilere ulaşarak kişinin kredi almaya uygun olup olmadığını değerlendirirler.
Kredi notu, kişinin finansal işlemlerdeki tutumunu gösterir. Söz gelimi; borçlarını zamanında ödeyip ödemediği ya da kara listede olup olmadığını ve yapmış olduğu tüm finansal işlemlerin içeriği öğrenilmiş olur. Böylece banka, kişinin kredi notu doğrultusunda olumlu ya da olumsuz bir karar verir. Kararın yönünü belirleyen kredi notudur. Yüksek bir kredi notuna sahip olan kişi, finansal işlemlerinde hiçbir sorun yaşamamış, borçlarını zamanında ödemi ve finansal işlemlerinde tutarlı olan bir kişi anlamına gelir. Bu durum, bankalar açısından güven vericidir. Eğer başka bir olumsuz faktör olmazsa kredi notu yüksek kişilerin kredi başvuruları onaylanır.
Kredi notu düşük olan kişilerin ise finansal geçmişlerinde sorunlar var demektir. Bu durum, bankalar için son derece olumsuzdur. Verecekleri kredinin geri ödenme ihtimali yüksektir. Dolayısıyla, bu kişiler bankalar için risk içerir. Kredi ve kredi kartı kullanan, mevduat hesabına sahip olan, kredi kullanmış olan birine kefillik yapmış olan her bireyin kredi sicili vardır.
Kredi Notu Nasıl Belirlenir?
Kişinin gelir ve gider durumu, kullanılmış olan krediler ve kredi kartlarının ödemeleri, yapılmış olan kredi başvuruları, kredi kullanma yoğunluğu kredi karnesini oluşturur. Kredi notu, bankalar ile ilişkilerin analiz edilmesi ile belirlenir.
Kredi Notu Nasıl Yükselir?
Kredi notu düşük olanların kredi notunu yükseltmesi önemli. Elbet bunun için öncelikle kredi notunun öğrenilmesi gerekir.
İlk adım borçları ödemektir. Kredi ödemelerini ve aynı zamanda kredi kartlarını zamanında ve düzenli bir şekilde ödemek kredi notunu yükseltir.
Genel olarak kredi kartlarının asgari tutarları ödenmektedir. Ancak bu kredi notunun yükselmesini sağlamaz. Kredi kartının dönem borcunun ödenmesi gerekir. Bu şekilde ödemeler yapıldığında kredi notu yükselecek ve müşteri imajı iyi bir seviyeye gelecektir.
Kredi kartı limitlerine dikkat edilmesi de son derece önemli. Yüksek limitli kredi kartı kullanımının kredi notunu yükselttiği yanlış bir düşüncedir. Yüksek limitli kredi kartı kullanmak kredi notuna her hangi etki etmez. Bu nedenle; limitlerin çok yüksek tutulmaması gerekir. Böylece, orta seviyelerde limitlere sahip kredi kartlarının borçları daha düzenli ve kolay ödenir. Bu ödemeler de kredi notuna olumlu yansır.
Kredi almak kredi notunu yükseltir. Kısa vadeli ve düşük miktarlı krediler tercih edilmelidir. Bunun için ihtiyaç kredileri uygundur. İhtiyaç kredileri düşük miktarlı olmanın yanı sıra düşük faizler içerir. Bu tür kredi kullanmak ve bu kredilerin düzenli ödemesini yapmak kredi notunu yükseltir.
Bankacılık ürünleri kullanmayanlar için durum farklıdır. Bankacılık ürünlerini kullanmayan kişilerin kredi notu oluşmaz. Bu nedenle; kredi notu oluşturmaları gerekir. Bunun için kredi kartı çıkarmaları yeterli olacaktır. Örneğin; 1000 TL limitli bir kredi kartı çıkarılabilir. Düşük limitli bir kredi kartı çıkartıp bu karta düzenli ödemeler yapılırsa kredi notu oluşur ve zaman içinde yükselir.
Kredi çekme yoğunluğuna dikkat edilmelidir. Sürekli olarak kredi çekme kredi notunu olumsuz etkiler.
Bir bankaya vadesiz hesap açtırmak da kredi notunu yükseltmek için etkili bir yöntemdir. Vadesiz hesap açıldıktan sonra aktif bir şekilde para giriş çıkışı yapılmalıdır. Bu finansal işlemler kredi notunu yükselişe geçirir.
Aynı zaman dilimi içinde birkaç bankaya kredi başvurusu yapılmamalıdır. Bu durum kredi notunun düşmesine neden olur.
Borçlu olmamak ve görünmemek önemlidir. Bu nedenle; kredi ve kredi kartı ödemeleri haricinde fatura ödemeleri ihmal edilmemelidir. Elektrik ve su gibi faturaların ödenmemiş olması kişinin imajını sarsacak ve kişiyi borçlu konumuna getirecektir. Kişinin tüm borçlarını ödüyor olması kredi notunu doğrudan olmasa da dolaylı olarak etkiler.
Kredi Notu Nasıl Hesaplanır?
Kredi Kayıt Bürosu’na bağlı olan Findeks, çeşitli bileşenlerin oranlamasını alıyor. Bu oranlamaya göre kredi notunu hesaplıyor. Bu bileşenlere yeni faktörler dahil olsa da belirtilen faktörler temel alınmaktadır.
- Bireysel Kredi ve Kredi Kartı Ödeme Alışkanlığı %30 oranında etkiler
- Mevcut Borç Durumu %35 oranında etkiler
- Yeni Kredi Alınmış Olunması %11 oranında etkiler
- Kredi Kullanım Yoğunluğu %10 oranında etkiler
Diğer Faktörler %9 oranında etkiler.
Sayılan bu bileşenler hesaplanır. Bu hesaplama sonucunda 0-1900 arasında bir puan ortaya çıkar. Kişiler bu bileşenlere göre değerlendirilir ve kredi notuna sahip olurlar.
TC Kimlik No ile Kredi Notu Sorgulama
Kredi notu, Findeks resmi web sayfası üzerinden öğrenilmektedir. Findeks bu hizmeti belirli bir ücret karşılığı vermektedir. Ancak; öncelikle Findeks ‘e üye olunması gerekir. Üye olunduktan sonra TC Kimlik numarası ile kredi notu sorgulanabilir.
Kredi notu öğrenmek için bankalardan da faydalanılabilir. Birçok banka müşterileri için bu hizmeti vermektedir. İnternet bankacılığı ile öğrenilmesinin yanı sıra şubeye giderek de kredi notu öğrenmek mümkün.
Kredi Notu Neden Düşer?
Kredi notunun düşmesinin ilk sebebi düzensiz ödemelerdir. Kredi kartlarının ya da kredilerin ödemelerinde yaşanan gecikmelerdir. Gecikmeler denilince akla uzun süreler gelmemelidir. Bir günlük gecikmeler dahi kredi notu üzerinde olumsuz etkiye sahiptir. Uzun süre ödeme yapmayanlar için ise yasal takip başlar. Hatta kişi kara listeye bile alınabilir. Bütün bunlar kredi notunun yüksek oranlarda düşmesine neden olur.
Kefil olmak kredi notunu düşüren sebeplerden biri. Kefil olunan kişi, borcunu düzenli ve zamanında ödemezse bu durum kişiyi etkilediği kadar kefil olan kişiyi de etkiler. Bununla beraber, kefil olan kişinin kredi notunun düşmesine yol açar.
Birden çok bankaya kredi başvurusu yapılması kredi notu üzerinde etkilidir. Bu durum kredi notunu düşürür. Kredi notunu düşüren etkenlerden bir tanesi de sıklıkla kredi başvurusu yapmaktır. Faturaları ödememek ve geciktirmek de kredi notu üzerinde olumsuz etkiye sahip.
Kredi Notu Aralıkları Nelerdir?
Kredi notu aralığı 0 ile 1900 arasında değerlendirilmektedir. Tabloda yer alan tüm rakamlar müşterinin durumunu ifade etmektedir. Kredi notu sıfır olanlar ise bankalarla hiçbir ilişkisi olmayan kişilerin kredi notudur.
Kredi çekmeyen, kredi kartı ve banka ürünlerini kullanmayan kişilerdir. Elbette bu kişilerin de kredi başvurularının onaylanması zordur. Zira, bankalar, kişiyi tanımadıkları gibi kredi notu olmadığı için kişi hakkında bilgi edinemezler. Bu durum bankalar için olumsuzdur ve risk arz eder. Bunun için en pratik çözüm düşük limitli kredi kartı edinerek başlangıç yapmaktır. Bu tabloya göre; 1 ile 699 aralığında yer alan kişiler en riskli gruptadırlar. Bankalar bu grupta yer alan kişilerin kredi başvurularını otomatik olarak reddederler.
En riskli 0
Orta Riskli 699
Az Riskli 1099
İyi 1699
Çok İyi 1900
Facebook sayfamızı buradan takip edebilirsiniz.